c/ Saragossa, 47, 08950 Badalona (Espanya)
mon - fri: 8:00 am a 7:00 am

 Edita Traducció

 Edita Traducció

 Edita Traducció

Així roben la teva identitat (i la targeta) per estafar amb llibres falsos a Amazon

casa - Negocis - Així roben la teva identitat (i la targeta) per estafar amb llibres falsos a Amazon

Així roben la teva identitat (i la targeta) per estafar amb llibres falsos a Amazon

criminals-identitat-estafar-venent-Amazon_EDIIMA20180312_0461_19

Un escriptor es va trobar que havia guanyat en uns mesos gairebé 20.000 euros, una quantitat que mai havia ingressat venent llibres a Amazon. Va descobrir que algú havia fet servir el seu número de la seguretat social per vendre una falsa novel·la a preu d'or. L'autor creu que podria haver-hi més casos com el seu, possible víctima d'una trama per rentar diners a través del web de comerç electrònic.

un dia, Patrick Reames, un escriptor nord-americà de llibres tècnics, rebre un correu electrònic molt sorprenent. Amazon li manava un rebut fiscal per a la seva declaració de la renda, perquè havia guanyat gairebé 24.000 dòlars (més de 19.500 euros) en CreateSpace, el servei d'autopublicació de la botiga en línia. A Reames va estranyar això, primer perquè ell mai havia usat CreateSpace i, segon, perquè seus textos mai havien assolit una xifra similar a la llibreria virtual, en un compte que gestionava la seva editorial. per això, es va posar a investigar. I el que va trobar no li va fer cap gràcia.

D'acord a la investigació de Reames, algú havia robat el seu número de la seguretat social i s'havia posat a rentar diners a costa. El primer pas va ser comprovar com havia pogut aconseguir tants diners en Amazon. Va teclejar el seu nom i es va trobar amb una novel·la, Inferiors Days Ahead (ja desapareguda del web), el suposat autor era ell i que es venia per 555 dòlars (més de 451 euros) en diverses plataformes nacionals d'Amazon.

 

El contingut no tenia res a veure amb els seus textos sobre els mercats de matèries primeres. de fet, i pel que sembla (ja no està disponible), era text generat per ordinadoren el qual les paraules no tenien relació entre si, segons el que el mateix Reames va veure en el fragment gratuït que es pot descarregar de cada exemplar. Ni tan sols hi havia uns capítols o apartats. Ningú pagaria aquesta quantitat per això.

Reames creu que el frau ha funcionat de la manera: algú ha estat comprant el llibre amb una targeta robada i fent-se amb el 60 % dels beneficis que Amazon paga als autors per exemplar, que s'enviarien a un compte nova creada amb el seu número de la seguretat social, també sostret. Estima així que, si suposadament havia guanyat gairebé 24.000 dòlars havia d'haver comprat uns 70 llibres en tres mesos. “Dono per fet que [aquest llibre] va ser usat per rentat de diners, a més de frau o evasió d'impostos usant el meu número de la seguretat social”, ha explicat.

més frau

Després de comprovar el que havia passat, l'escriptor va decidir indagar més per saber si el seu era l'únic cas de possible rentat de diners a través d'Amazon. Va investigar entre aquells títols pujats a través d'CreateSpace i, segons la seva valoració, podria haver centenars o milers de llibres fraudulents, amb pàgines plenes de text generat per ordinador o sense sentit. Novament, són obres per les quals es demana una gran quantitat de diners, entre 220 i 320 dòlars (178 i 259 euros).

en concret, Reames es va fixar en un tal Viacheslav Grzhibovskiy, la pàgina d'autor segueix existint a Amazon, però no així els seus llibres, les URL no estan actives, com Quadrilió per Registre, Bilions de dòlars per xips la Quadrilió per pressupost. El seu contingut, però, encara es pot veure a la memòria cau. “No és difícil imaginar com aquests llibres podrien usar-se per rentar diners usant targetes de crèdit robades, facilitant transaccions de materials il·lícits o finançant activitats il·legals”, va dir Reames.

Marc Nieto, assessor de frau i mitjans de pagament a la Associació Espanyola d'Economia Digital i CEO de MP Services, que treballa amb comerços electrònics per evitar el frau en línia, opina que es tracta d'un cas d'això últim. per a ell, no és rentat per dues raons: perquè utilitzen un nom fals per cobrar, “quan si fos rentat de diners utilitzarien el seu propi”, i perquè fan servir targetes de crèdit en comptes de targetes prepagament, que serien “perfectes per netejar, perquè us tinc amb efectiu i ho fiques tot a la targeta”.

En la seva opinió, Amazon és tan víctima com els amos de les targetes o els números de la seguretat social ja que, si els titulars del compte descobreixen l'estafa, el banc demanarà a la companyia tot el sostret, la comissió que es queda i l'import que va enviar al compte del cibercriminal. Hauran de lliurar aquesta quantitat i, sobre, hauran perdut la qual ja li havien traspassat al delinqüent.

Nieto explica que els ciberdelinqüents “s'han detectat targetes de crèdit robades i [publicar llibres cars amb text generat per ordinador] és una forma de treure diners”, una estratègia d'entrada i sortida d'efectiu per a la qual s'usa el nombre de seguretat social “d'un pobre home”, també robat. Els llistats de targetes sostretes es poden obtenir de la web profunda, on hi ha “autèntics supermercats” d'aquest producte, en els que a més del nombre es troben en ocasions dades associades als seus amos, com la identificació de la seguretat social. “al final, qui acaba pagant els plats trencats d'això és Amazon”.

Nieto explica, que quan la companyia hagi detectat el frau, hi haurà desactivat les opcions de venda fraudulentes, com les dels llibres del tal Vyacheslav Grzhibovskiy. “Amazones, evidentment, té un equip molt potent de gestió de frau i el que està fent ara és bloquejar les transaccions relacionades amb aquests usuaris, o estarà almenys investigant”.

Amazon-libros_falsos-frau-lavado_de_dinero

Després que la història de Reames es fes pública, Amazon va publicar un comunicat en el qual informaven de una adreça de correu electrònic per a totes aquelles persones que creguessin haver rebut un formulari erronid'ingressos. A més, van explicar que la seguretat dels comptes era una “de les nostres més altes prioritats, i tenim polítiques i mesures de seguretat per ajudar a protegir-les”.

Frau per Amazon

“Sembla que volen rentar-se les mans amb l'assumpte”, nn full de vida Reames. No és la primera vegada que el gegant del comerç electrònic s'enfronta a casos de frau. en 2016 vam saber de usuaris que asseguraven haver rebut un bloc d'argila en comptes d'un iPhone, després d'haver-comprat a tercers a través de la plataforma.

Pel que sembla, ells rebien el telèfon, però després fotografiaven l'argila i la pujaven als comentaris del model adquirit. Ja que Amazon només sap que el paquet d'un cert pes ha arribat, donava per bona la crítica i la ressenya i tornava l'import. D'aquesta manera, l'estafador tenia un flamant iPhone i els seus diners de tornada.

Ara, a Reames li queda comprovar si va a tenir algun problema amb l'Administració nord-americana per aquestes estranyes guanys. No ho sabrà fins després de l' 15 d'abril, l'últim dia per pagar a Hisenda en aquell país. Assegura que no s'ha tornat a saber d'Amazon des que li va consultar amb el seu cas. “El que suposo és que probablement la policia i les autoritats es posin en contacte preguntant de què va això”.

també, creu que en algun moment la plataforma serà “més cauta” amb els llibres que allí es comparteixen. Com els usuaris, que hauran de ser curosos i comprovar que els llibres que compren els ha escrit la persona que els signa i que el text no és el propi d'un robot. Encara que és difícil caure en aquest parany.

———————-

Les imatges són propietat, per ordre d'aparició, de kolin Toney, Booktopia, Amazones | Google i Pexels

L'article va aparèixer en el Diari, a la secció de tecnologia HojaDeRouter i el va escriure José Manuel Blanco

Compartir:

Deixa un comentari